Smaczny sposób na upiecznie kilku stereotypów.
Blog > Komentarze do wpisu

Pikantne warzywa z imbirem, marynowanym kurczakiem w sosie ostrygowo-sojowym czyli męskie 20 min

Wydaje mi się, że dla niektórych mężczyzn gotowanie to jakaś tajemna magia do której dostęp mają jedynie kobiety "Panie domu i Boginie ogniska domowego". Książki kuchenne to tajne zaklęcia niezrozumiałe dla zwykłego zjadacza chleba. W razie głodu istnieją jedynie puszki, gotowa dania ze słoika, niezłomne kanapki z szynką i żółtym serem (opcjonalnie zalane kechupem, który potrafi zadusić smak nawet najlepszej kanapki) a gdy jest już naprawdę źle to kebab w budce na centralnym. Żeby nie wyjść na hipokrytę, chcę tylko zaznaczyć, że nie mam nic do "kebabów" i kanapek, sam je bardzo lubię ale o tym kiedy indziej.

Wychodzę z założenia, że gotowanie jest naprawdę proste i przyjemne. Wystarczy chwilę pomyśleć, a w razie wątpliwości sięgnąć po jakąś mądrą literaturę. Czas, który poświęcamy na ugotowanie fasolki po bretońsku, okazuje się nagle kwadransem, w którym możemy wyczarować coś naprawdę pomysłowego, zdrowego i godnego królewskiego podniebienia.

Wracając do tematu chińszczyzny, jest ona dla mnie zdecydowanie niewygodna z tego względu, że ciężko ją wyczarować z produktów dostępnych w supermarketach i sklepach osiedlowych. O wiele bardziej wolę, jak za nieduże pieniądze, przygotuję mi ją wiarygodny kucharz, która ma do tego predyspozycje i przystosowane podniebienie. Niestety kolendra azjatycka, dobre tofu, pakchoi, świeże shitake, czarny ocet z ryżu bądź cydru itp. produkty są niedostępne nawet w dużych hipermarketach a dobrze wyposażonych sklepów z azjatyckimi produktami jest jak na lekarstwo. Jednak przy odrobinie fantazji możemy w 20 minut choć na chwile zbliżyć się, z punktu widzenia europejczyka, do tak egzotycznej kultury i co za tym idzie jedzenia.

Danie, które jest sfotografowane poniżej przyszło mi do głowy pół godziny  przed wyjściem z domu. Bez ogródek więc, można je nazwać quasi chińszczyzną, ale zapewniam jest przepyszne i ma się o niebo lepiej od gołąbków, kanapek czy pulpetów w sosie pseudo pomidorowym.

Pikantne warzywa z imbirem, marynowanym kurczakiem w sosie ostrygowo-sojowym 

Czas: w którym gotuje się ryż

Składniki:

  1. Pierś z kurczaka
  2. Papryka (czerwona, zielona i żółta)
  3. Marchewka
  4. Imbir
  5. Pieczarki
  6. Cebula
  7. Czosnek
  8. Chilli
  9. Pieprz świeżo zmielony
  10. Ocet ryżowy, sos sojowy, sos ostrygowy

Jako "wypełniacz" proponuję makaron ryżowy, sojowy, ryż itp. ja eksperymentalnie wykorzystałem kaszę kukurydzianą, którą też polecam.

Wykonanie:

Warzywa (marchew, cebulę, paprykę) pokroić w drobne paski. Pieczarek nie siekać, ścierać na tarce tylko pokroić w taki sposób, żeby było widać kształt i fakturę grzyba! Czosnek drobno posiekać. Kurczaka pokroić na małe kawałki, wsadzić do miski i zalać na chwilę octem ryżowym i sosem sojowym. Na dużym palniku bardzo mocno rozgrzać patelnie/wook, wlać trochę oleju, wrzucić posiekany czosnek, cebulę, pieczarki i imbir. Podsmażyć trochę ciągle mieszając, żeby nic sie nie przypaliło. Dołożyć kurczaka wraz z sosem w którym stał, wrzucić na patelnie cały czas mieszając. Po minucie dodać resztę warzyw i chilli. Dolać sos ostrygowy i smażyć, aż warzywa trochę zmiękną, a kurczak się usmaży. Dosypać do smaku trochę pieprzu, doprawić sosem sojowym i ostrygowym.

Proponuje kurczaka zamarynować dzień wcześniej, wtedy będzie na pewno smaczniejszy.

czwartek, 17 września 2009, fiolkowanie

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.dip.t-dialin.net
2009/09/17 21:51:32
Warzywa! Ortografia sie klania......
-
Gość: Malgosia, 62.160.150.*
2009/09/18 13:47:49
Ortografia to drobiazg! A kucharze rzadko sa po filologii ;) Kurczaczek wyglada smakowicie! No i gratuluje inicjatywy, obiecuje byc stalym gosciem. Meska perspektywa na kuchnie jest mi obca, tymbardziej interesujaca. Dobrego gotowania! i smacznego
-
Gość: belfer, *.aster.pl
2009/09/18 14:10:17
Jeżeli gość znalazł tylko błąd ort. to żal mi go (jej). Tekst świetny, pomysł świeży i ekstra przemyślenia. Życzę powodzenia i enuzjazmu.
-
Gość: , *.rev.inds.pl
2011/10/27 22:34:27
Prawdziwie pyszne danie GRATULUJĘ Przez ogromneGGGGGGGGGGGGG :)