Smaczny sposób na upiecznie kilku stereotypów.
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczona makrela o leśnym aromacie z żurawinowym sosem balsamico i opiekanymi ziemniakami

Dawno nic nie pisałem ale czas chyba dalej ruszyć z domorosłą gastronomią. Pierwszy raz w życiu skusiłem się na jakiś konkurs. Amica, kuchnia.tv i Domo zorganizaowały konkurs skandynawskie inspiracje i nie omieszkałem zgłosić swojego pomysłu :)

Pieczona makrela o leśnym aromacie z żurawinowym sosem balsamico i opiekanymi ziemniakami.

Do skomponowania tej potrawy zainspirowały mnie zalesione tereny północy, bliskość mórz okalających Skandynawie jak i produkty goszczące na stołach w tamtym rejonie. Potrawa, którą przygotowałem to pachnąca lasem pieczona makrela o aromacie jałowca i rozmarynu, okraszona słodko-kwaśnym sosem balsamico z żurawiną. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaki z pomidorami koktajlowymi i koperkiem. Jest to bardzo ciekawe połączenie na pozór dość odległych od siebie smaków i aromatów. Jednak jako całość danie doskonale się komponuje i podąża za ideologią kuchni krajów północnych. Żurawinę można zastąpić jeżynami, jagodami lub czarną porzeczką. Ziemniaki jaki i koperek są nieodłączną częścią potraw skandynawskich, a na domiar tego bardzo dobrze wpasowują się jako dodatek do pieczonej ryby.

Składniki:

  • Świeża wypatroszona makrela 200-250 g
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałązka rozmarynu
  • Jałowiec
  • Cebula
  • Marchewka
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 50 g żurawiny
  • 100 ml rosołu warzywnego (może być z kostki)
  • 5 młodych ziemniaków
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Koperek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska
  • Pieprz 

Przygotowanie ryby:

Wypatroszoną makrelę należy dokładnie umyć i osączyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić prostopadłe do kręgosłupa delikatne nacięcia w odległości jednego centymetra po obu stronach. Około 30 minut przed pieczeniem do ośrodka ryby włożyć rozgniecione ząbki czosnku, kilka zmiażdżonych ziaren jałowca, pokrojoną cebulę, marchewką i gałązkę rozmarynu. Popieprzyć, posolić solą morską i odstawić do lodówki aby aromaty miały możliwość się połączyć.

Sos:

Sos najlepiej przygotować podczas pieczenia ryby. Na patelnie wsypać żurawinę, rozgnieciony jałowiec, wlać ocet balsamiczny i bulion .Redukować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Przygotowanie potrawy:

W czasie gdy ryba stoi w lodówce należy dokładnie umyć młode ziemniaki, pokroić je na ćwiartki (nie obierać !). Następnie obgotować w delikatnie osolonej wodzie przez 7-10 min. Wyjąć, odcedzić na durszlaku i odstawić aby woda odciekła (jest to warunek aby ziemniaki się przypiekły i były chrupiące).

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 C. Do naczynia żaroodpornego wlać 5 łyżek oliwy z oliwek. Następnie włożyć ziemniaki, dokładnie obtoczyć w oliwie i popieprzyć. Umieścić naczynie z ziemniakami w rozgrzanym piekarniku na najwyższej półce. Po upływie około 15-20 minut gdy ziemniaki delikatnie się zrumienią dołożyć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Zmniejszyć temperaturę do 200 C i przestawić na najniższy poziom ( na górnej będzie piekła się makrela). Na kratce rozłożyć folię aluminiową położyć na niej rybę. Makrele polać oliwy z oliwek tak aby dokładnie ją pokryła. Wstawić na najwyższy poziom piekarnika. Ziemniaki i makrelę piec razem 20 min. Gdy ryba się upiecze, wyjąć wszystko na talerz. Makrelę polać sosem balsamico. Ziemniaki posypać koperkiem a całość doprawić do smaku solą morską i pieprzem.

piątek, 15 stycznia 2010, fiolkowanie

Polecane wpisy

Komentarze
2010/01/16 18:41:14
Fiołek do roboty z tym blogiem! Bo ci zabiorę wszystkie nowości na dvd!
;*
-
2010/01/16 21:38:30
Tak to opisałeś, że jestem skłonna uwierzyć, że da się takie coś zrobić w domu :D
-
Gość: , *.icpnet.pl
2010/02/05 07:05:11
Czemu mnie przerażają ryby w całości?
Ale tego ziemniaczka z pomidorkami, to ja chętnie :)
I faktycznie, opisane przebosko - Fiołek na Prezydenta !
-
Gość: milkyway, 91.179.230.*
2010/03/15 09:46:32
Szanowny Fiolku,bardzo spodobal mi sie Twoj rybny przepis a ze jestem posiadaczka meza rybaka(sobotniego rybaka),mam male pytanie,czy przepis ten mozna zastosowac do pstraga(a moze nalezy zmienic ziola),dziekuje z gory za odpowiedz
-
Gość: fiołek, *.aster.pl
2010/03/16 11:57:38
To była potrawa strikte na konkurs.
Myśle, że świeżego pstrąga lepiej po prostu usmażyć i podać z masłem czonkowym lub upiec (baz foli i rękawów do pieczenia) wypłnionego ważywami i świeżymi ziołami. Do pstrąga ziemniaczki pieczone z pomidorami pasują jak ulał.
-
Gość: milkyway, *.28-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be
2010/03/17 10:53:50
Dziekuje za odpowiedz,bardzo podobal mi sie pomysl na konkurs,a zwlaszcza niebanalne ziola(nie mieszkam w pl.wiec musialam tlumaczyc je na fr.a potem dluuugo szukac)a jakie ziola mozna dodac do pstraga?tutaj gdzie mieszkam przecietne umiejetnosci ziolowe nie wykraczaja poza tymianek ibazylie,rozmarynu nie stosuje nikt a kolendre i imbir chyba tylko ja(ale to do rybki nie bardzo,chyba ze orientalene),pozdrawiam