Smaczny sposób na upiecznie kilku stereotypów.
RSS
piątek, 15 stycznia 2010

Dawno nic nie pisałem ale czas chyba dalej ruszyć z domorosłą gastronomią. Pierwszy raz w życiu skusiłem się na jakiś konkurs. Amica, kuchnia.tv i Domo zorganizaowały konkurs skandynawskie inspiracje i nie omieszkałem zgłosić swojego pomysłu :)

Pieczona makrela o leśnym aromacie z żurawinowym sosem balsamico i opiekanymi ziemniakami.

Do skomponowania tej potrawy zainspirowały mnie zalesione tereny północy, bliskość mórz okalających Skandynawie jak i produkty goszczące na stołach w tamtym rejonie. Potrawa, którą przygotowałem to pachnąca lasem pieczona makrela o aromacie jałowca i rozmarynu, okraszona słodko-kwaśnym sosem balsamico z żurawiną. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaki z pomidorami koktajlowymi i koperkiem. Jest to bardzo ciekawe połączenie na pozór dość odległych od siebie smaków i aromatów. Jednak jako całość danie doskonale się komponuje i podąża za ideologią kuchni krajów północnych. Żurawinę można zastąpić jeżynami, jagodami lub czarną porzeczką. Ziemniaki jaki i koperek są nieodłączną częścią potraw skandynawskich, a na domiar tego bardzo dobrze wpasowują się jako dodatek do pieczonej ryby.

Składniki:

  • Świeża wypatroszona makrela 200-250 g
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałązka rozmarynu
  • Jałowiec
  • Cebula
  • Marchewka
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 50 g żurawiny
  • 100 ml rosołu warzywnego (może być z kostki)
  • 5 młodych ziemniaków
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • Koperek
  • Oliwa z oliwek
  • Sól morska
  • Pieprz 

Przygotowanie ryby:

Wypatroszoną makrelę należy dokładnie umyć i osączyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić prostopadłe do kręgosłupa delikatne nacięcia w odległości jednego centymetra po obu stronach. Około 30 minut przed pieczeniem do ośrodka ryby włożyć rozgniecione ząbki czosnku, kilka zmiażdżonych ziaren jałowca, pokrojoną cebulę, marchewką i gałązkę rozmarynu. Popieprzyć, posolić solą morską i odstawić do lodówki aby aromaty miały możliwość się połączyć.

Sos:

Sos najlepiej przygotować podczas pieczenia ryby. Na patelnie wsypać żurawinę, rozgnieciony jałowiec, wlać ocet balsamiczny i bulion .Redukować na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Przygotowanie potrawy:

W czasie gdy ryba stoi w lodówce należy dokładnie umyć młode ziemniaki, pokroić je na ćwiartki (nie obierać !). Następnie obgotować w delikatnie osolonej wodzie przez 7-10 min. Wyjąć, odcedzić na durszlaku i odstawić aby woda odciekła (jest to warunek aby ziemniaki się przypiekły i były chrupiące).

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 C. Do naczynia żaroodpornego wlać 5 łyżek oliwy z oliwek. Następnie włożyć ziemniaki, dokładnie obtoczyć w oliwie i popieprzyć. Umieścić naczynie z ziemniakami w rozgrzanym piekarniku na najwyższej półce. Po upływie około 15-20 minut gdy ziemniaki delikatnie się zrumienią dołożyć pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Zmniejszyć temperaturę do 200 C i przestawić na najniższy poziom ( na górnej będzie piekła się makrela). Na kratce rozłożyć folię aluminiową położyć na niej rybę. Makrele polać oliwy z oliwek tak aby dokładnie ją pokryła. Wstawić na najwyższy poziom piekarnika. Ziemniaki i makrelę piec razem 20 min. Gdy ryba się upiecze, wyjąć wszystko na talerz. Makrelę polać sosem balsamico. Ziemniaki posypać koperkiem a całość doprawić do smaku solą morską i pieprzem.

14:44, fiolkowanie
Link Komentarze (6) »
| < Styczeń 2010 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31